13 de março de 2020 Por Adilson Off

Váš lékař může doporučit způsoby, jak tyto příznaky zmírnit.

Váš lékař může doporučit způsoby, jak tyto příznaky zmírnit.

Železo je také potřeba k tvorbě některých hormonů.

Pokud se obáváte, že vaše dítě nedostává dostatek minerálu, promluvte si nejprve se svým pediatrem, pokud máte obavy, že vaše dítě nedostává dostatek železa. Nedávejte svému dítěti doplňky stravy, aniž byste se poradili s jeho lékařem. Příliš mnoho železa může být toxické.

Kolik železa je potřeba

Množství železa, které každý člověk potřebuje, se liší v závislosti na jeho věku, pohlaví a na tom, zda jíte nebo nejíte vegetariánskou stravu. Vegetariáni potřebují dvakrát více železa, protože nejedí pravidelně železo obsažené v živočišných potravinách, které se snadněji vstřebává.

Doporučené denní dávky železa pro děti jsou:

Od narození do 6 měsíců: 0,27 miligramu 7 až 12 měsíců: 11 miligramů 1 až 3 roky: 7 miligramů 4 až 8 let: 10 miligramů 9 až 13 let: 8 miligramů

Dospívající chlapci ve věku 14 až 18 let by měli přijmout 11 miligramů železa denně, zatímco dospívající dívky stejného věku by měly dostat 15 miligramů denně. Pokud je dívčí měsíční menstruace silná, možná bude potřebovat více.

Příznaky nedostatku železa u dětí

Když kojenci a batolata nedostávají dostatek železa, mohou mít opožděný psychický vývoj. Mohou se společensky stáhnout a mít kratší dobu pozornosti. Další příznaky mohou zahrnovat únavu, studené ruce a nohy, bledou kůži, pomalý růst, špatnou chuť k jídlu a problémy s chováním.

Kojené děti mohou potřebovat doplněk

Mateřské mléko má velmi málo železa. Americká akademie pediatrů doporučuje, aby kojenci, kteří konzumují pouze mateřské mléko, dostávali od 4 měsíců věku 1 miligram železa na každý kilogram tělesné hmotnosti. Pokud vaše dítě dostává výživu obohacenou železem, doplněk nemusí být nutný. Promluvte si se svým lékařem, abyste zjistili, zda vaše dítě potřebuje více železa.

Potraviny bohaté na železo

Jakmile bude vaše dítě schopno jíst pevnou stravu, mělo by být schopno přijímat dostatek železa prostřednictvím stravy. Mezi potraviny bohaté na železo patří:

Červená masa krocan Kuře Vepřové maso Ryba Tmavá listová zeleň fazole Sušené švestky Obohacené cereálie jako ovesné vločky. Dětské cereálie jsou často obohacené železem.

Pokračování

Tipy pro prevenci nedostatku železa u dětí

Dodržováním těchto tipů předejdete nedostatku železa, který může mít za následek anémii nebo nízký počet červených krvinek.

Sledujte příjem mléka. Studie ukazují, že pití příliš velkého množství kravského nebo kozího mléka může ve skutečnosti omezit schopnost těla absorbovat železo. Ve věku od 1 do 5 let by děti neměly vypít více než 24 uncí mléka denně.

Přidejte potraviny bohaté na vitamín C. Kyselina askorbová, která se nachází v potravinách bohatých na vitamín C, může pomoci tělu vašeho dítěte lépe vstřebávat a využívat železo. Přidejte do jídelníčku svého dítěte citrusové plody, jahody, rajčata a tmavě zelenou zeleninu. 

Zjistěte, zda je vaše dítě ohroženo. U některých dětí je větší pravděpodobnost vzniku nedostatku železa. Kojenci se rodí se zásobami železa, ale předčasně narozené děti mají méně času na ukládání železa v děloze, takže jsou více ohroženy. Děti, které jsou vybíravé nebo jedí převážně vegetariánskou stravu, nemusí mít dostatek železa. Některá onemocnění, jako je Crohnova choroba, mohou způsobit nízkou hladinu železa u dětí. Dospívající dívky se silnou menstruací mohou také potřebovat více železa.

Promluvte si se svým lékařem. Pokud máte obavy z hladiny železa vašeho dítěte, promluvte si se svým lékařem. Odeberou vzorek krve vašeho dítěte, aby otestovali množství železa v červených krvinkách. Americká akademie pediatrů doporučuje, aby všechny děti byly vyšetřeny na nedostatek železa ve věku 12 měsíců.

Pokud vaše dítě potřebuje více železa, může vám lékař předepsat doplněk železa. Ujistěte se, že jej používáte přesně podle pokynů svého lékaře. Než léčba zabere, může to trvat až tři měsíce.

WebMD Medical Reference Zhodnotil(a) Dan Brennan, MD dne 22. února 2021

Zdroje

ZDROJE: 

Americká akademie pediatrů: „Vitamín D & Doplňky železa pro miminka: doporučení AAP.”

Centra pro kontrolu a prevenci nemocí: “Železo.”

Cleveland Clinic: “Co způsobuje nedostatek železa u vašeho dítěte – a jak to zjistit.”

Journal of Research in Medical Sciences: “Přehled železa a jeho významu pro lidské zdraví.”

Mayo Clinic: “Nedostatek železa u dětí: preventivní tipy pro rodiče.”

Úřad pro doplňky stravy Národního institutu zdraví: “Železo.”

Národní nutriční databáze USDA: “Železo.”

Jako rodič jste pravděpodobně zvládli dost zánětů uší, nachlazení a žaludečních potíží, abyste se cítili jako odborník. Zde je ale devět dalších nemocí, o kterých byste měli vědět.

RSV

Respirační syncyciální virus (RSV) je infekce dýchacích cest. Obvykle to není vážné, ale pokud je vaše dítě mladší 2 let nebo má onemocnění srdce nebo plic nebo slabý imunitní nicozero komponenty systém, může to zanítit plíce a způsobit zápal plic.

"Je to nejčastější virová infekce dýchacích cest, která způsobuje hospitalizaci malých dětí," říká Kathryn M. Edwards, MD, ředitelka Vanderbilt Vaccine Research Program.

Příznaky:

Příznaky podobné nachlazení, jako je rýma, ucpaný nos a kašel Podrážděnost a problémy s dýcháním u kojenců

Promluvte si se svým lékařem o způsobech, jak zmírnit příznaky vašeho dítěte. K prevenci RSV u vysoce rizikových kojenců lze použít lék zvaný palivizumab (Synagis).

Pátá nemoc

Další virové onemocnění, páté onemocnění, je běžné u dětí ve věku 5 až 15 let.

"U většiny dětí je to benigní," říká James Cherry, MD, specialista na dětské infekční nemoci.

Dítě se srpkovitou anémií nebo slabým imunitním systémem může velmi onemocnět od páté nemoci. Závažné to může být i u těhotných žen.

Příznaky:

Nízká horečka Příznaky nachlazení (jako je rýma) Oteklé klouby

O pár dní později…

objeví se jasně červená vyrážka, obvykle na obličeji, pak se rozšíří po těle.

V době, kdy se objeví vyrážka, nemoc již není nakažlivá, říká Cherry.

Může trvat 1 až 3 týdny, než vyrážka zmizí. U některých dětí může vyrážka svědit, klouby bolet. Váš lékař může doporučit způsoby, jak tyto příznaky zmírnit.

Onemocnění rukou, nohou a úst

Toto nakažlivé virové onemocnění obvykle není vážné.

U dětí mladších 5 let se to s největší pravděpodobností nakazí slinami, tekutinou z puchýřů a možná i vylučováním viru stolicí.

Příznaky:

Horečka Bolest krku Nechutenství

O pár dní později…

V zadní části krku se mohou objevit bolestivé vředy Kožní vyrážka – typicky na dlaních a chodidlech, ale může se objevit i na trupu a plenkové oblasti

Bez léčby obvykle odezní za 7 až 10 dní.

Pokračování

Záď

Záď míří na průdušnici a hlasovou schránku. Nejčastěji je způsobeno viry a trvá týden nebo méně.

Příznaky:

Obvykle začíná náhlým nástupem štěkavého kašle a stridoru, který se zhoršuje v noci Rýma Horečka Další příznaky podobné nachlazení

Použijte zvlhčovač studené mlhy nebo si pusťte horkou sprchu a posaďte se s dítětem na 10 minut do zapařené koupelny. "Dýchání vlhkého vzduchu je vždy dobré," říká Edwards.  

Pokud je také chladná a vlhká noc, vezměte své dítě ven s kabátem a čepicí a nechte je dýchat noční vzduch.

Pokud má vaše dítě potíže s dýcháním, hlučně dýchá nebo špatně nejí nebo nepije, zavolejte na linku 911 nebo jděte na pohotovost. Ke snížení otoku dýchacích cest se někdy podávají steroidy, chladivá mlha a dýchací procedury.

Spála

Tato bakteriální infekce je způsobena streptokokem skupiny A. (Kdysi to byla smrtelná nemoc, ale nyní je snadno léčitelná.)

Příznaky:

Bolest krku Šarlatově zbarvená vyrážka kolem krku a obličeje, která se může rozšířit do zbytku těla.

Pokud má vaše dítě bolest v krku a vyrážku, zavolejte lékaře. Pokud je test na streptokoka pozitivní, pak je důležité léčit ho antibiotiky, aby se zabránilo vzácným, ale závažným komplikacím.

Impetigo

Tato kožní infekce je nejčastější u mladších dětí. Začíná, když se stafylokokové nebo streptokokové bakterie dostanou do řezu, škrábnutí nebo kousnutí.

Může postihnout kteroukoli oblast těla, ale nejčastěji se vyskytuje kolem úst, nosu a rukou. Děti někdy trpí podrážděním v oblasti plen.

Příznaky:

Drobné puchýřky, které praskají. Tekutina z vředů vytváří kůru, která vypadá jako plášť medu.

Dotýkat se nebo škrábat boláky, které mohou svědit, šíří impetigo do jiných částí těla a na další lidi.

Může ji léčit antibiotická mast a někdy perorální antibiotikum.

Pokračování

Kawasakiho nemoc

Tato dětská nemoc zanítí krevní cévy v celém těle. Je to velmi vzácné a příčina není známa. Nejpravděpodobněji to dostanou chlapci mladší 5 let asijského nebo tichomořského původu. Většina se uzdraví během týdnů. Pokud však postihne tepny vedoucí k srdci, může způsobit vážné, dlouhodobé problémy.

Příznaky:

Horečka, která trvá 5 nebo více dní červené oči Červené rty nebo jazyk a zarudnutí na rukou a nohou Vyrážka Oteklá lymfatická uzlina

Neexistuje způsob, jak zabránit této nemoci, ale není nakažlivá. Včasná léčba je klíčová.

Reyeův syndrom

Toto velmi vzácné onemocnění se může objevit náhle. Děti do 15 let, které překonaly virové onemocnění, jako jsou plané neštovice nebo chřipka, ji s největší pravděpodobností dostanou. Může to být vážné a způsobit poškození jater a mozku.

Příznaky:

Zvracení Nedostatek energie Podrážděnost nebo agresivita

Později…

Iracionální chování Zmatek Záchvaty

Nejlepší způsob, jak léčit Reyeův syndrom, je předcházet mu. Je silně spojen s aspirinem, takže nikdy dejte svému dítěti nebo dospívajícímu aspirin, zejména při virovém onemocnění.

Pokud máte podezření, že to má vaše dítě, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Černý kašel (černý kašel)

Tuto bakteriální infekci plic a dýchacích cest může chytit kdokoli, ale kojenci z ní s největší pravděpodobností vážně onemocní.

Příznaky:

Příznaky podobné nachlazení

O pár dní později…

Kašel se zhoršuje a může být slyšet „pískání“, když dítě lapá po vzduchu.

Antibiotika mohou někdy pomoci zmírněním příznaků, pokud jsou léčeny včas. Děti jsou často hospitalizovány, takže personál může sledovat jejich dýchání.

Dá se velmi snadno chytit. Vaše dítě by mělo začít dostávat vakcíny ve věku 2 měsíců. Rodiče a starší děti se musí nechat očkovat, aby ochránili dítě. Žena by měla také dostat injekci černého kašle, když je těhotná. Černý kašel trvá pět let a byl by stále účinný během dalších těhotenství během této doby.

Funkce WebMD Zhodnotil(a) Dan Brennan, MD dne 06. července 2015

Zdroje

ZDROJE:

CDC: "Respiratory Syncytial Virus Infection (RSV) – často kladené otázky," "Nemoc rukou, nohou a úst," "Černý kašel (pertussis) – Informační list pro rodiče."

James Cherry, MD, MSc, specialista na dětské infekční choroby; profesor pediatrie, David Geffen School of Medicine, UCLA.

Kathryn M. Edwards, MD, Sarah H. Sell a Cornelius Vanderbilt předseda v pediatrii, a ředitel, Vaccine Research Program, Vanderbilt University School of Medicine, Nashville, TN.

HealthyChildren.org: "Reye syndrom."

Medline Plus: "Pátá nemoc."

Nadace Nemours: "Respirační syncytiální virus," "Pátá nemoc," “Krupi," “Spála," "impetigo," "Kawasakiho nemoc," "Reye syndrom."

Národní institut srdce, plic a krve: "Co je Kawasakiho nemoc?"

Národní ústav pro alergii a infekční nemoci.

Pokud se obáváte, kolik cukru vaše děti jedí, je čas se znovu podívat na to, kolik pijí. Nový výzkum potvrzuje, že děti a teenageři vylučují příliš mnoho cukru ze slazených nápojů. Studie od CDC ukazuje, že dvě třetiny dětí v USA pijí denně alespoň jeden slazený nápoj (například sodu, sportovní nápoje nebo sladké kávové nápoje). Zpráva také zjistila, že chlapci pijí v průměru o něco více: 20 % chlapců má 2 nebo více slazených nápojů denně ve srovnání s 18 % dívek. 

Vzhledem k tomu, že přidaný cukr přispívá ke zdravotním problémům, jako je přibírání na váze, srdeční onemocnění, vysoká hladina cukru v krvi a zubní kazy, existuje spousta důvodů, proč ho dětem zabránit v každodenním mlsání. American Heart Association doporučuje, aby děti a dospívající omezili slazené nápoje na 8 uncí týdně – to je méně než běžná plechovka sody o objemu 12 uncí. 

Jako celkový denní limit přidaného cukru by mladí lidé měli dostat méně než 6 polévkových lžic (což je asi 100 kalorií nebo 25 gramů). Porovnejte to s ohromnými 39 gramy cukru ve 12-uncové plechovce sody. Navíc s přidaným cukrem, který se skrývá ve zdánlivě nevinných potravinách, jako je omáčka na těstoviny, jogurt a salátový dresink, je pro děti a dospívající až příliš snadné překročit limit v jediném jídle – bez započtení pamlsků. Kromě omezení slazených limonád a jiných sladkých nápojů odborníci doporučují, aby se děti vyhýbaly zpracovaným potravinám a pečivu, jako jsou sušenky, koláče a sladké cereálie. 

Funkce WebMD Recenze Hansa D. Bhargava, MD dne 26. ledna 2017

Zdroje

Americká kardiologická asociace.

CDC.

Oběh.

Coca-Cola.

Cereálie jsou jednoduchou a snadnou snídaní, ale najít cereálie, které budou vaše děti jíst a které jsou pro ně také zdravé, může být složité. Sladké, pestrobarevné cereálie inzerované v televizi a vystavované na předním místě bývají nejméně zdravé. 

Zde je návod, jak vybrat cereálie, které se budou vašim dětem líbit a které také obsahují živiny, které potřebují k růstu a prosperitě. 

Ingredience, které je třeba hledat

Děti neustále rostou a používají svá těla a je důležité vybrat si snídaňové cereálie s důležitými přísadami a makroživinami uvedenými na krabičce.

Vláknina. Vláknina je důležitou součástí zdravé výživy pro děti i dospělé. Pomáhá předcházet zácpě a udržuje zdravý trávicí systém. 

Současné doporučení pro děti je mezi 19 a 31 gramy vlákniny denně v závislosti na jejich věku. Dospívající potřebují 26 až 38 gramů. Čím více vlákniny je uvedeno na nutričním štítku, tím lépe. 

Protein. Protein je důležitým palivem pro růst svalů a kostí. Protein pomáhá dětem budovat zdravější tělo. Dietní směrnice pro Američany, sestavené ministerstvem zemědělství USA a ministerstvem zdravotnictví a sociálních služeb USA, doporučují, aby děti starší čtyř let přijaly alespoň 19 gramů bílkovin denně a děti starší devíti let by měly přijímat alespoň 19 gramů bílkovin denně. 34 gramů.

Cereálie nejsou tak dobrým zdrojem bílkovin jako mléko nebo jiné živočišné produkty, ale mnohé obiloviny alespoň nějaké obsahují. Vyšší hladina bílkovin v jejich ranních cereáliích pomůže i vybíravým jedlíkům splnit jejich každodenní potřebu bílkovin. 

Mikroživiny. V USA je mnoho značek obilovin obohaceno o další vitamíny a minerály. Tyto cereálie mají ve srovnání s neobohacenými cereáliemi přidanou výživu navíc, díky čemuž jsou obecně lepší volbou pro pěstitele než neobohacené cereálie. 

Pokud je cereálie obohacená, uvede na obalu další živiny. Fortifikované cereálie často zahrnují: 

Vitamín A Thiamin (vitamín B1) Riboflavin (vitamín B2) Niacin (vitamín B3) Vitamín B6 Vitamín B12 Vitamín D Kyselina listová Zinek Žehlička Vápník

Pokračování

Přísady, kterým je třeba se vyhnout

Většina snídaňových cereálií je sladká, což je součástí toho, proč je děti tak milují. Obiloviny mohou mít také hodně sodíku. Obojí může způsobit, že cereálie budou méně zdravé. 

Cukr. Příliš mnoho cukru zvyšuje riziko vzniku cukrovky, vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu, zubního kazu, srdečních chorob a obezity. Americká akademie pediatrů doporučuje, aby děti jedly méně než 25 gramů přidaného cukru denně, což je asi šest čajových lžiček.