9 de setembro de 2022 Por Adilson Off

Как да се лекува дислоциран пръст

Как да се лекува дислоциран пръст

Извитият пръст възниква, когато костта на пръста се измъкне от ставата си. Спортните наранявания, падания и злополуките могат да причинят изхвърляне на пръст или палец.

Дислокацията на пръст или палец може да бъде изключително болезнено и смущаващо. Въпреки че дислокацията не е животозастрашаваща спешна ситуация, все още е важно да се потърси бърза медицинска помощ.

Тази статия описва какво да прави, когато човек изхвърли пръста или палеца си. Той също така обсъжда симптомите, причините, лечението и възстановяването на дислоциран пръст.

Какво да правят

хората, които подозират, че са изхвърлили пръста си, трябва да търсят незабавна медицинска помощ. Докато чакате помощ или се отправяте към клиника, е важно да не премествате повредения пръст или палец. Прилагането на лед върху пръста може да помогне за намаляване на болката и подуването.

Не се опитвайте да преместите костта на пръста обратно в ставата му; Квалифициран здравен специалист трябва да направи това. Опитът да преместите костта на пръста без подходящо обучение може да влоши нараняването и да причини допълнителна болка и подуване.

Хората, които се опитват да преместят собствената си кост на пръста обратно на мястото си, също рискуват трайно да повредят околните структури, като например :

 • сухожилия
 • лигаменти
 • Нерви
 • Кръвоносни съдове
 • Ставният ставен хрущял

Симптоми

Извитият пръст може да изглежда подут или крив и обикновено е много болезнен.

Други признаци, които показват изкълчен пръст, включват:

 • изтръпване или изтръпване
 • синини или обезцветяване на кожата
 • Трудно придвижване на увредения пръст

причини

пръстите съдържат три стави, а палците съдържат две. Съвмест е мястото, където се срещат краищата на две кости. Лигаментите са къси ленти от влакнести материали, които държат костите заедно и помагат за поддържане на ставата.

дислокациите могат да възникнат, когато значителна сила причинява връзките да отстъпят, причинявайки костта да се измъкне от ставата.

Спортните наранявания са често срещана причина за дислоцирани пръсти. Според преглед през 2015 г. около половината от всички наранявания, свързани с спорта, засягат пръстите. Спортът с най -високи проценти на контузии на ръцете включва футбол, гимнастика, баскетбол, лакрос и борба.

Други възможни причини за разрушен пръст могат да включват:

 • Превишаването на пръста може да включва:
 • Премахването на пръста ; и връзките могат да бъдат изложени на по -голям риск от дислокации.

  здравен специалист ще изследва засегнатия пръст и ще попита човека за това как и кога е настъпила нараняването. След това те могат да поръчат тест за изображения, за да потвърдят дислокация или да оценят степента на увреждане на пръста.

  Тестовете за изображения за дислоцирани пръсти включват:

 • рентгенова снимка. Рентгеновите лъчи използват електромагнитно излъчване, за да създадат изображения на вътрешните структури на тялото. Лекарите използват рентгенови изображения, за да потвърдят дислокациите и да проверят за фрактури или почивки.
 • MRI сканиране. MRI сканиране използва силни магнитни полета и радиовълни, за да създаде подробни изображения на тъканите вътре в тялото. Лекар може да препоръча ЯМР сканиране, ако подозира значително увреждане на тъканите в близост до дислоцираната става.

Лечение

Опциите за лечение варират в зависимост от местоположението и тежестта на дислокацията.

Намаляване

Първата стъпка при лечение на дислоциран пръст или палец обикновено включва внимателно манипулиране на костта обратно в ставата. Процедурата е известна като намаление.

Преди да извърши намаление, медицинският специалист може да използва местна упойка, за да изтръпне засегнатата област на ръката на човека.

След като медицинският специалист приключи Процедурата за намаляване, те могат да поръчат рентгенов тест, за да проверят подравняването на костта вътре в ставата.

Имобилизация

След намаляване, човек обикновено ще трябва да носи шина За да защити и обездвижи пострадалия пръст, докато лекува. Една шина съдържа твърда лента от метал, която поддържа счупена или дислоцирана кост. Имобилизацията спира човек да движи пръста си и ги предотвратява да го изсушава или наранява отново.

здравен специалист може също да препоръча „приятел да залепи“ разцепения пръст към съседен пръст. Buddy Taping осигурява подкрепа за наранения пръст, като същевременно позволява по -голям обхват на движение.

Човек с изкълчен пръст може да се наложи да носи шината в продължение на няколко седмици. Въпреки това, носенето на шина твърде дълго може да причини постоянна скованост и намалена подвижност на пръста.

k-жива фиксация

в зависимост от вида или тежестта на нараняването, някои хора с Дислоцираният пръст може да има и костна фрактура. Фрактура възниква, когато значително количество сила се отразява на кост, причинявайки тя да се разцепи или да пробие на две или повече отделни парчета.

фрактурите на пръста също изискват намаляване и разцепване. Някои хора с фрактури на пръста може да изискват фиксиране на k-проводник. K-промишленията са тънки метални пръти, които хирурзите имплантират, за да помогнат за стабилизиране на костните фрагменти.

Хирургия

Дислоцираните пръсти, които включват разкъсани връзки, фрактури или счупени кости, може да изискват хирургична процедура, известна като Отворено намаляване.

Подобно на други лечения за дислоциран пръст, хирургичните процедури имат за цел да намалят, стабилизират и възстановят подвижността на пръста, без да повредят околните структури.

Според преглед на 2017 г., изхвърлени пръсти Обикновено лекува в рамките на 4 до 6 седмици. Фактори, които влияят на времето за възстановяване, могат да включват:

 • Тежестта и местоположението на дислокацията
 • Увреждане на връзките и сухожилията
 • Фрактури на костите cardiol състав
 • Изискване на операция

След намаляване и разцепване, някои хора също могат да изискват физическа или трудова терапия. Физически или трудотерапевт ще покаже на човек как да прави упражнения, които укрепват пръста и подобряват обхвата на движението.

Някои неща, които хората могат да правят у дома, докато заздравяването на пръста им включва:

 • Поддържане на шината им чиста и суха
 • Поддържане на пръста си повишен над нивото на сърцето им, за да намали подуването
 • Почивайки пръста си и избягвайте да го движите по време на лечебния процес
 • Прилагане на студени компреси или пакети с лед, за да се намали болката и възпалението
 • приемане на лекарства без рецепта, като ибупрофен или ацетаминофен, за да се намали болката и подуването
 • Редовно изпълнявайки всякакви упражнения за пръст, които терапевтът препоръчва

След възстановяване, изкълчен пръст може да бъде по -предразположен към нараняване в бъдеще. Човек може да намали риска от дислокация на пръста отново чрез:

 • Извършване на упражнения за ръка и пръст за укрепване на мускулите, сухожилията и лигаментите
 • Носенето на шина или приятелска лента по време на лента по време на лента по време на лента по време на лента по време Спортни дейности
 • Избягването на носенето на пръстени, докато играе спорт

Резюме

, докато е болезнен и смущаващ, изкълчен пръст не е животозастрашаваща спешна ситуация. Важно е обаче да потърсите бърза медицинска помощ.

Човек не трябва да се опитва да премести самия дислоциран пръст. Манипулирането на пострадалия пръст може да причини допълнителни щети на ставата или околните структури.

След медицинско лечение, дислоцираните пръсти обикновено отнемат няколко седмици, за да се излекуват. Фрактурите на костите и увреждането на околните тъкани могат значително да увеличат времето за възстановяване.

 • Кости/ортопедия
 • Спортна медицина/фитнес

Медицински новини днес има Строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата