2 de janeiro de 2023 Por Adilson Off

A mund të mbidozoni me melatonin?

A mund të mbidozoni me melatonin?

nuk është tepër e pamundur që një person të mbidozojë në melatonin. Sidoqoftë, disa njerëz mund të pësojnë efekte anësore të vogla kur marrin shtesa melatonin.

Melatonin është një hormon që ndodh natyrshëm në trup, megjithëse njerëzit mund ta marrin atë si një shtesë.

Ka vetëm dy raste të regjistruara të mbidozës së melatoninës që nga viti 1997. Konsumi i tepërt mund të shkaktojë letargji, disorientim dhe presion të ulët të gjakut.

isshtë e rëndësishme që njerëzit që përdorin melatonin të jenë të ndërgjegjshëm për efektet anësore dhe gjithmonë të fillojnë me dozën më të ulët të mundshme.

Ky artikull mbulon atë që është melatonin, përdorimet e tij dhe efektet anësore të mundshme.

isfarë është melatonin?

Melatonin është një hormon që ndodh natyrshëm në trup që ndihmon në rregullimin e ciklit të gjumit. Gjëndra pineale në tru prodhon melatonin.

Nivelet e melatoninës rriten dhe ulen gjatë gjithë ditës. Në mënyrë tipike, nivelet e melatoninës rriten gjatë mbrëmjes dhe mbeten të larta gjatë natës, duke i lejuar një personi të flejë.

Në mëngjes, për shkak të dritës së diellit që godet syrin, nivelet bien përsëri, duke i lejuar një personi të zgjohet.

Disa perime dhe fruta përmbajnë sasi të vogla të melatoninës, dhe është gjithashtu në dispozicion si një shtesë pa recetë.

Në afat të shkurtër, marrja e melatoninës plotësuese do të rrisë melatonin, duke sinjalizuar trupin të bjerë në gjumë. Ajo funksionon më së miri për Jet Lag, megjithëse mund të ndihmojë gjithashtu në pagjumësi ose probleme të tjera të lidhura me gjumin.

Mësoni më shumë rreth melatonin këtu.

efektet anësore të mundshme të melatoninës

Simptomat e konsumit të melatoninës do të ndryshojnë nga personi në person. Disa mund të zbulojnë se marrja e shumë melatoninës bën që ata të ndjehen jashtëzakonisht të përgjumur gjatë kohërave të paqëllimta ose të shkaktojnë ëndrra të mëdha ose makth.

Simptoma të tjera të një konsumi të melatoninës mund të përfshijnë:

 • Barku i mërzitur
 • Dhimbja e nyjeve
 • Simptomat

  Mbidoza e melatoninës është e rrallë. Në rastet e kufizuara të mbidozës së melatoninës, njerëzit pësuan simptomat e mëposhtme:

 • letargji
 • Presioni i ulët i gjakut
 • disorientimi

dozimi i saktë i melatoninës

Një dozë tipike e melatoninës është midis 1 mg dhe 5 mg. Mjekët mund të këshillojnë që njerëzit të marrin vetëm melatonin dy-tre herë në javë sesa çdo natë.

Mjekët zakonisht përshkruajnë një dozë më të ulët në fillim. Nëse është e toleruar mirë edhe pse jo efektive, ato ngadalë mund të rrisin dozën.

Mosha, pesha dhe ndjeshmëria e përgjithshme ndaj shtojcës ndikojnë se sa duhet të marrë një person melatonin.

melatonin tek të rriturit dhe fëmijët

Mjekët mund të rekomandojnë melatonin për fëmijët me çrregullime neuro -zhvillimore që e bëjnë të vështirë për ta të flenë.

Kushtet që mund të ndikojnë në gjumin e një fëmije përfshijnë:

 • Sindromi i vonuar i fazës së gjumit
 • çrregullimi i spektrit të autizmit Disorderrregullimi (ADHD)
 • Një përmbledhje e vitit 2021 gjeti prova të pamjaftueshme për të rekomanduar përdorimin e melatoninës tek fëmijët pa diagnostikuar çrregullime neuro -zhvillimore.

  Mësoni më shumë rreth përdorimit të melatoninës për fëmijët këtu.

  medikamentet që bashkëveprojnë me melatonin

  melatonin mund të kenë një efekt të drejtpërdrejtë në ciklin e gjumit të një personi. Një person duhet të shmangë marrjen e melatoninës së bashku me produktet që përmbajnë kafeinë ose alkool, pasi që të dyja këto mund të ndikojnë në aftësinë e një personi për të fjetur.

  Kushdo që po merr medikamente të tjera duhet të diskutojë efektet anësore të mundshme me mjekun e tyre të përshkruar. Receta dhe ilaçet pa recetë mund të bashkëveprojnë me shtesat melatonin.

  Njerëzit me presion të lartë të gjakut ose duke marrë medikamente që presioni i ulët i gjakut duhet të flasë me një mjek përpara se të përdorni melatonin. Ilaçet e presionit të gjakut mund të ulin prodhimin natyror të melatoninës së një personi, gjë që mund t’i shtyjë ata të marrin melatonin për të ndihmuar në kompensimin e çekuilibrit. Sidoqoftë, melatonin mund të shkaktojë ndryshime në presionin e gjakut, përfshirë pikat e pasigurta dhe të papritura.

  Disa ilaçe, të tilla si kontrolli i lindjes, mund të bëjnë që trupi të prodhojë më prostamid çfarë është ajo shumë melatonin. Marrja e një shtese mund të bëjë që niveli i melatoninës të rritet shumë, duke prodhuar efekte anësore të padëshiruara.

  shtypësit imunitar dhe disa hollues të gjakut gjithashtu mund të reagojnë me melatonin. Për shembull, melatonin mund të intensifikojë efektet e disa holluesve të gjakut, duke shkaktuar një rrezik të gjakderdhjes së tepërt.

  Kur të kontaktoni një mjek

  Një person duhet të flasë me një mjek nëse po mendon të marrë melatonin për probleme për të fjetur. Një mjek mund të rekomandojë dozën e saktë dhe t’i tregojë një personi nëse mjekimi i tyre ka të ngjarë të shkaktojë efekte anësore të pasigurta.

  Njerëzit gjithashtu duhet të raportojnë çdo efekt anësor të padëshiruar nga melatonin tek një mjek sa më shpejt që të jetë e mundur.

  Një person që përdor melatonin duhet të kontaktojë numrin e tyre të urgjencës lokale nëse përjetojnë ndonjë nga efektet anësore të mëposhtme:

 • Presioni jashtëzakonisht i lartë i gjakut
 • Shkurtësia e Breath
 • Dhimbje e papritur e gjoksit

Trajtimi për një mbidozë melatonin do të varet nga ashpërsia e simptomave.

Në raste urgjente, një mjek do të përqendrohet në stabilizimin e gjendjes së personit. Një person që përjeton dhimbje në gjoks ose probleme me frymëmarrjen mund të kërkojë ndërhyrje shtesë mjekësore.

Në shumicën e rasteve, trajtimi më i mirë është të zvogëlojë ose eliminojë përdorimin e melatoninës. Nëse një person duhet të ndalojë përdorimin e melatoninës për shkak të efekteve anësore, një mjek ose specialist i gjumit mund të jetë në gjendje të rekomandojë metoda të tjera për të ndihmuar personin të bjerë në gjumë.

Përmbledhje

Melatonin është një hormon natyrisht që ndodh që është gjithashtu i disponueshëm në formë shtesë. Njerëzit shpesh marrin shtesa melatonin për t’i ndihmuar ata me vështirësi në gjumë.

Të gjithë njerëzit duhet të fillojnë me dozën më të vogël të melatoninës të mundshme për të shmangur mbidozimin e mundshëm dhe të konsultoheni me një mjek para se të fillojnë.

Për disa njerëz që jetojnë me pagjumësi ose kanë probleme për të fjetur, një specialist i gjumit mund të jetë në gjendje të japë sugjerime shtesë. Një specialist i gjumit mund të rekomandojë prerjen e kafeinës ose uljen e konsumit të alkoolit.

 • çrregullime të gjumit/gjumit/pagjumësia Udhëzime ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale